Aquest any, doncs, el Corpus se celebra diumenge 18 de juny. Les protagonistes són les catifes de flors que es fan al carrers per on ha de passar la processó.

El Corpus es va començar a celebrar a Catalunya al segle XIV. A Ripollet va tenir gran esplendor els anys cinquanta i seixanta del segle XX, però el 1971 va deixar de ser una festivitat del municipi. El 1996 es va tornar a recuperar la processó, i el 2002 també les catifes de flors.
Guarnir els carrer del poble per on passarà la processó no és exclusiu de Ripollet, però tampoc no en son gaires les poblacions que ho fan. En tot cas, cada poble hi afegeix la seva identitat. Una d’aquestes peculiaritats de Ripollet és que a més dels carrers amb catifes de flors, podem visitar llocs emblemàtics o amb valor històric de la vila, i que la major part estan tancats al públics la resta de l’any. Aquesta activitat s’anomena Espais amb Encant.
I ara us parlarem de dos d’aquests llocs que es van poder visitar l’any passat.

CAN BUXÓ

La casa pairal de can Buxó es va construir a mitjans del segle XVII.
El 1712, els que eren els propietaris, la família Puig, se la van vendre a Joan Buxó. Aquesta va ser una família important a Ripollet. Al segle XIX, diverses alcaldes del poble van ser fills de can Buxó.
La masia tenia tres parts diferenciades (torre, part central amb tres pisos, i un habitatge més baix). A dins hi ha un oratori, al qual s’hi accedeix per una reixa de ferro forjat. Aquesta capella és la que es pot visitar el dia del Corpus.
La podem veure al començament del carrer Padró, al costat de les pistes de tennis. Tot i els canvis que han patit els voltants de la masia, l’edifici es conserva molt similar a com era fa anys.

CAN QUEXALISTA

Amb aquest nom tan curiós es coneix una torre que va ser d’un dentista de Barcelona, del primer quart de segle XX. El senyor Vila es va fer construir aquesta vil·la d’estiueig que té tres plantes (semisoterrani, planta baixa i pis), amb diverses terrasses a diferent nivell i teulades que recorden un cert aire oriental. Tot i que l’estil modernista i altres estils de l’època hi són més presents.
El jardí és molt bonic i ple de plantes i arbres de tota mena. Si el visiteu fixeu-vos en la reixa de ferro forjat de l’entrada!
Aquesta torre la trobareu al carrer Afores, número 13.

Altres llocs amb encant que es van visitar l’any passat (i segurament també es podran visitar enguany) són: la Capella de l’escola FEDAC, i la plaça Clos.

Us proposem un petit recorregut per la història de Ripollet. Comenceu a la masia de can Buxó, si és possible entreu a visitar la capella, no deixeu d’admirar la reixa de ferro forjat. Imagineu que en lloc de les pistes de tennis i el restaurant hi ha uns frondosos horts, amb arbres fruiters, cebes i cols.
Continueu pel carrer Padró, a pocs metres heu de girar a l’esquerra, i fer la baixada dels Corbs, però de pujada. Arribareu a l’escola de les hermanes (FEDAC), potser també podeu visitar la capella.
Aquest carreró era el límit del poble per aquella banda, i donava accés als camps de conreu.
Els límits del poble fins no fa pas tants anys era molt més petit. De fet, la nostra escola estava fora del poble, tan lluny com que la gent que vivia a Can Mas deien que anaven al poble quan anaven al centre!

En continuar utilitzant el lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més informació

La configuració de cookies en aquest lloc web es posen a "permetre cookies" per donar-li la millor experiència de navegació possible. Si continua utilitzant aquest lloc web sense haver de canviar la configuració de galetes o fer clic a "D'acord" a continuació a continuació, vostè està consentint a aquesta.

Tancar